Gode råd til modeller

Gengivet med tilladelse af forfatteren: Eline Svendsen
Copyright: www.elinesvendsen.dk

Bliv en seriøs model!
Som freelancemodel hører jeg desværre ofte fotografers historier om modeller de har arbejdet med, som har opført sig useriøst og uprofessionelt. Mange piger er ikke klar over hvad det indebærer at være model, andre har bare generelt svært ved at overholde almindelige regler for hvordan man opfører sig overfor andre mennesker. Men hvis du vil have succes som model, er det vigtigt at du ikke får ry for at være useriøs, uprofessionel eller upålidelig. Fotografer taler sammen og anbefaler modeller til hinanden, så en god opførsel er ofte lig med flere jobs, og en dårlig opførsel det modsatte. Denne artikel med 15 råd handler derfor ikke om hvordan du får flere jobs, holder dig i form eller lignende - men om hvordan du helt grundlæggende bør opføre dig som model, for at fotograferne vil betragte dig som en seriøs model. Nyttig læsning, hvis du overvejer at blive model, lige er startet eller allerede er godt i gang - måske er der nogle ting du ikke lige havde tænkt over før.

Vær afklaret med dig selv.
Inden du starter som model skal du sørge for at have tænkt alt igennem: Er det for grænseoverskridende for dig at blive fotograferet af en du ikke kender? Er du parat til eventuelle (ikke altid positive og nogle gange misundelige) kommentarer fra veninder, bekendte og familie? Har du talt det igennem med dine forældre og din kæreste? Hvor går din grænse for hvor afklædte billederne må være? At være afklaret er vigtigt, både for din egen skyld og for fotografen, så han ikke skal udsættes for modeller der bakker ud eller vrede kærester der dukker op og forlanger at få billederne udleveret.

Hav en hjemmeside/profil, der signalerer at du er seriøs.
Hvad enten du har profiler på diverse modelsteder, egen hjemmeside eller begge dele, bør dine billeder være i høj kvalitet og stemme overens med hvordan du ser ud. Undgå billeder taget med webcam eller mobiltelefon. Du bør have mindst 1 tydeligt, vellignende portræt med ikke alt for meget makeup på.

Professionelle billeder er bedst - helst så forskellige som muligt og fra flere fotografer, så du kan vise hvad du kan og at du har arbejdet med flere forskellige. Har du ingen professionelle billeder, kan et par tydelige og vellignende privatbilleder gå, indtil du får taget nogle rigtige modelbilleder. I din profiltekst bør der stå hvad du har arbejdet med før og er interesseret i at lave, samt hvor din grænse går for afklædte billeder. Derudover dine mål, højde, størrelser mm. Mange bryder sig ikke om at opgive fuld adresse, tlf. nummer osv. på profiler, hvilket er klogt, men der bør stå hvilken by/landsdel du bor i, da mange fotografer søger modeller tæt på deres eget område. En modelprofil eller hjemmeside bør kun indeholde informationer der er relevante for modelbranchen. Min webside er fx meget indholdsrig, men alt indholdet har relation til model/medieverden. Billeder af dine venner eller kæledyr, samt talesprog, horoskoper, stavefejl, tegninger osv. kan være meget charmerende på en privat hjemmeside, men hører ikke hjemme på en modelside.

Svar altid på henvendelser.
Også selvom du ikke ønsker at arbejde med fotografen. En pæn afvisning er langt bedre end intet svar. En model der ikke svarer, får hurtigt ry for at være useriøs.

Forvent ikke at du kan tjene penge med det samme.
Det er svært at få betalte jobs når man hverken har erfaring eller billeder at vise frem. Sørg derfor for at få begge dele gennem TFP-sessions (hvor modellen får billeder til sit portfolio i stedet for betaling) med forskellige dygtige fotografer. Også erfarne modeller har ind imellem brug for TFP for at opdatere deres portfolio. Mange fotografer søger modeller til TFP (og mange fritidsfotografer har ikke råd til at betale en model) så bliv ikke fornærmet hvis de kontakter dig ang. en fotosession som du ikke får penge for. Omvendt er du selvfølgelig heller ikke forpligtet til at sige ja til alle. Et godt princip er at sige ja til TFP hvis du vurderer, at det kan give dig nogle billeder som er endnu bedre end dem du har i forvejen.

Hold din side/profil opdateret.
Hvis du ændrer vægt, frisure eller på anden måde forandrer dig fysisk, så sørg for at opdatere sine mål og udskifte dine billeder så din hjemmeside/profil hele tiden stemmer overens med virkeligheden. Ellers risikerer du at en fotograf, som booker dig på grundlag af dine billeder, ikke kan bruge dig til jobbet alligevel, fordi du ikke ser ud som han forventede.

Lav en fast aftale med fotografen inden jobbet.
En telefonsamtale inden jobbet er at foretrække, og derudover en skriftlig aftale/kontrakt. Sørg for at få svar på alle spørgsmål, sørg for at I kender hinandens betingelser, og at I er enige om hvilken type billeder der skal tages. Aftal præcis tid og sted og hvordan I kontakter hinanden ved evt. forsinkelse eller lignende.

Meld klart ud hvor din grænse går.
Ved at skrive hvor dine grænser går på din profil/hjemmeside, slipper du for misforståelser og tilbud du alligevel ville sige nej til. Plus fotograferne har nemmere ved at finde en model som passer til det pågældende job. Alligevel bør du også forklare dine grænser for hver enkelt fotograf der kontakter dig. Det er vigtigt at du står fast på dine grænser, men også at du ikke først siger ja til noget og så fortryder - dette kan give fotografen en del besvær.

Overhold aftaler!
Fotografen bruger ofte en del tid på at planlægge en fotosession og betaler nogle gange stylist, leje af studie osv. Ved et kommercielt job er der endvidere kunder som forventer billederne klar til en bestemt dato. Det er derfor vigtigt at du kun aflyser hvis det er en nødsituation, fx ved sygdom. Aflys i så god tid som muligt. Ved aflysning dagen inden eller samme dag bør du ringe direkte til fotografen. Modeller der bliver væk uden at have aflyst er ikke populære ved fotografer!

Mød op forberedt og gør dit bedste hver gang.
Tag hver fotosession eller job seriøst. Medbring det I har aftalt. Sørg for at have fjernet hår på benene, under armene, i bikinilinien og andre hensigtsmæssige steder, samt have plukket øjenbryn osv. Brug en god fugtgivende creme til ansigtet og kroppen for en blød, flot hud - sørg i det hele taget for at pleje dig selv. Vær mentalt til stede under fotograferingen. Hvis du er distraheret eller har tankerne et andet sted, går det ud over billederne. Sidst men ikke mindst: Mød aldrig op til en fotosession fuld eller med tømmermænd.

Vær tålmodig.
Et job kan trække ud, du risikerer at stå i ubekvemme positurer, der kan være lang ventetid ind imellem og hvis der medvirker flere modeller er det ikke sikkert det er dig som bliver brugt mest. Alt sammen er noget du må tage med. Lad være med at brokke dig, tag tingene stille og roligt og husk på at der er mange andre end dig involveret i projektet og at resultatet, billederne, er det vigtigste.

Drop primadonna-nykkerne.
Især ved betalte jobs kan du ikke forvente selv at bestemme hvilket tøj, hår og makeup du skal fotograferes med. Du kan ikke forvente at du er i centrum hele tiden. Lad være med at rakke ned på fotografen eller projektet, selvom det måske ikke falder i din smag eller du er vant til mere spændende jobs. En opgave er en opgave, og du har selv fra starten sagt ja til den.

Lad være med at være sart.
Nogle opgaver kræver at du hopper i koldt vand, bliver fotograferet på en lodseplads, klæder om udendørs osv. Nogle opgaver kræver også at man bliver fotograferet i gennemsigtig bluse, hotpants eller uden BH - dette bør du som model være indstillet på, men samtidig bør du selvfølgelig ikke overskride dine egne grænser.

Læg din personlige smag til side.
Ved betalte jobs er du kun et redskab som fotograf og kunde bruger til et fremvise et produkt, noget tøj eller lignende. Selvom du ikke bryder dig om det tøj eller den makeup du skal fotograferes med, så lad være med at brokke dig. En god model skal kunne sælge et produkt selvom hun ikke personligt bryder sig om det. Det er en del af jobbet.

Vær åben, fleksibel, imødekommende og samarbejdsvillig.
Det er vigtigt at være god til at omgås andre mennesker.

Husk at fotografen har copyright på billederne.
Du må altså ikke sælge dine billeder, indsende dem til blade mm uden tilladelse fra fotografen. Det er vigtigt at du fra starten sørger for at få fotografens tilladelse til at bruge billederne til at promote dig selv: På din hjemmeside, modelprofiler, sedcards, indsende til modelbureauer osv. Dette gælder især ved TFP-fotosessions, da formålet med dem netop er at få billeder til promotion af dig selv. Vil fotografen ikke give dig lov til at bruge billederne til dette, bør du ikke sige ja til TFP med ham - det får du for lidt ud af.