Gode råd til modelfotografer

Det er let at tage billeder af en model, men det er svært at tage gode billeder af en model.

Der skal multitaskes
I arbejdet med at fotografere modeller er der mange ting der skal fungere på én gang. Fotografen skal have en god kontakt til modellen, modellen skal føle sig veltilpas og tryg, poseringen skal styres, lyslægning være perfekt, baggrunden i orden, kompositionen af billedet skal være god og mange andre ting på samme tid.

Det kommer ikke af sig selv
Det at skabe billeder er et spørgsmål om at være kreativ, se det bedste i alle modeller, og skabe de billeder du som fotograf har i hovedet. Hav dine ideer klar, forlæg, inspirationsbilleder, alt det du skal bruge for at skabe billeder. Del dine tanker og ideer med modellen. Afstemning med modellens forventninger er vigtigt. Har i det samme mål med den fotografering? Ofte kan der være forskel på hvad der forventes, og en klar aftale om hvad det skal laves inden fotograferingen går i gang, er en rigtig god ide. Tænk på det er i grænselandet mellem det kendte og det uprøvede at de gode billeder skabes.....

Teknikken
En af de vigtige faktorer er at fotografen kender sit udstyr. Sikkerhed i alle aspekter af de tekniske forhold omkring fotograferingen er vigtigt. Det nytter ikke at fumle rundt mens modellen venter! Vær sikker på lyslægning, eksponering, kameraindstilling og alle de forhold der er af teknisk karakter. Afprøv alt udstyret inden fotograferingen, det betaler sig!

Modellen
Modellen skal være tryg og veltilpas skriver jeg, det er en faktor som ikke kan undervurderes. Lad ikke modeller klæde om med neonlys i loftet tændt og fuldt lys på. Dæmp lyset, vend ryggen til, kontrollerer indstillingen på dine flash en ekstra gang så du ikke står og glor på modeller der klæder om/tager tøjet af. Har du at ekstra lokale ved studiet er det fint at lade omklædning foregå der. Hav altid et tæppe eller en morgenkåbe klar, så modellen kan have den på.

En model der står i lyset i studiet er sårbar, og skal behandles med stor respekt og omtanke. Når modeller ikke lige står klar til en optagelse skal der være mulighed for at tage noget tøj på. Vær opmærksom på modellens behov, hav den rigtige temperatur i studiet, tilbyd altid noget at drikke, sodavand/vand/kaffe, hav et sted modellen kan sidde mellem de skiftende optagelser mens du skifter baggrund, stiller lys og andet.

Snak med din model, hvad er spændende i modellens verden? Har modellen nogen ideer vi skal have med i billederne? Er alt ok, er temperaturen ok, er du veltilpas? Det er altid godt at snakke med modellen mens i laver billeder sammen, det er ikke nok at sige: ”stå der!” Vær opmærksom på modellens stærke sider, de billedelementer der bedst kan bruges, de ting der viser modellen flottest, det der giver de bedste billeder. Belønningen er en veltilpas model, og nogle billeder der viser det. Kontakten med modellen er altafgørende for billedernes kvalitet.

Professionel adfærd
I alt hvad du laver som fotograf skal det afspejles at du er professionel i din tilgang til fotografering. Dette gælder også selvom du er amatør og ikke arbejder professionelt med fotografering. På alle områder, hjemmeside, visitkort, profiler på internettets model- og fotografsider, email- adresse, sprog i henvendelser til kunder og modeller, fremtoning og adfærd skal du være seriøs, det nytter ikke at sløse med tingene, du bedømmes efter disse ting. Kommende kunder og modeller ser kun overfladen indtil de lærer dig at kende.

Når du er i studiet med en model skal du altid være professionel i alt hvad du gør. Vær sikker og rolig, (det forhindrer ikke et godt grin ind imellem), hav styr på alt, vær opmærksom og lyttende, brug din erfaring til at skabe en god stemning.

Overhold dine aftaler, vær altid klar til aftalt tid, sørg for at levere billederne til modellen til aftalt tid. Vær tilgængelig for modellen før og efter fotograferingen, modellen skal ikke opleve at du ikke har interesse for at holde kontakt. Lad modellen tage kontakt til dig hvis der er noget, og tag selv en enkelt kontakt efter fotograferingen for at sikre at de leverede billeder lever op til forventningerne og jeres aftaler er overholdt.